Overslaan en naar de inhoud gaan
x

Lanteernhof in Deurne opgegraven

Begin augustus zijn archeologen van ABO nv gestart met de opgraving van het voormalige ‘Lanteernhof’ aan de Boekenberglei in Deurne (Antwerpen). Op het terrein zullen nieuwe schoolgebouwen opgetrokken worden.

Op het bouwterrein stond een grote hoeve die begin 16de eeuw is omgebouwd tot lusthof, een buitenverblijf voor welstellende stadsbewoners. Het lusthof was omgeven door een imposante muur met twee hoektorens en een gracht. Op het binnenterrein stonden verschillende gebouwen en een toren. De toegang bestond uit een poortgebouw met ophaalbrug. De naam Lanteernhof zou gegeven zijn omdat elke nacht een lantaarn ontstoken werd in de toren.

De huidige opgraving onderzoekt het noordelijk deel van het lusthof; de overige delen liggen op gronden van het vliegveld. Tijdens het archeologisch onderzoek wordt een deel van de grachtmuur blootgelegd met het aangrenzende binnenterrein. In de voorbije dagen zijn ook grondsporen vastgesteld die mogelijk tot oudere fasen van het goed behoren. Het onderzoek loopt nog tot eind augustus, waarna de bouwwerken worden aangevat.

(Bron: Archeonet Vlaanderen en Stad Antwerpen)